A
Moby Dickben felbukkan egy különös kifejezés, az oly-cooks. Fogalmam sem volt,
hogy mi ez, de felkeltette az érdeklődésem, mert nem lett lefordítva; így,
angolul szerepelt a magyar szövegben. Kicsit kutatgatnom kellett, hogy mi ez, de
a végére jártam a dolognak, és kiderült, hogy ez egy olyan étel, jobban mondva
édesség, amit én nagyon szeretek. Ez pedig nem más, mint a (szalagos) fánk, más
néven pampuska. (Amit én egyébként pampuszka néven ismerek, de ez már mellékes.
J)
Ezt fogjuk ma elkészíteni.
Rögtön
az elején javasolnám a két személyes háztartásoknak, hogy a receptben található
mennyiségeket legalább felezzék, különben akár egy komplett települést el
tudnak majd látni fánkkal. J
Elsőként
tehát a hozzávalók:
500
g liszt
300
ml tej
40
g élesztő
50
g cukor
5
db tojás sárgája
60
g vaj
egy
csipet só
olaj
a sütéshez
100
ml tejet felmelegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és mindezt
felfuttatjuk. A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, oda
öntjük az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a vajat, a csipet sót és a
maradék tejet. Az egészből lágy tésztát keverünk, majd meleg helyen addig kelesztjük,
míg a duplájára nő.
A
megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerint különféle
méretű tallérokat szaggatunk belőle.
Mi
először ilyen nagyokat csináltunk, de ezek kisütve tényleg hatalmasak lettek,
úgyhogy aztán lekicsinyítettük őket. J J
Bőséges
olajat forrósítunk, és kisütjük a fánkokat. Itt is tetszés szerint lehet
mélyedést csinálni a közepébe, vagy akár teljesen át is lehet lyukasztani,
kinek hogy tetszik.
Abszolút
meg tudom érteni, hogy a fánk már régen is népszerű étel volt, mivel nem
kellenek hozzá bonyolult összetevők, és az elkészítése is viszonylag egyszerű.
(Bár én magam mindig tartok azoktól a receptektől, amiben élesztő van. Én
személy szerint Murphy megtestesítője vagyok a konyhában, vagyis amit el lehet
rontani, azt nekem sikerül is elrontani általában, ezért én többnyire egyedül
olyan recepteket készítek el, ahol tényleg csak össze kell keverni a
hozzávalókat. J
J)
Ha
olyan nagy méretűre hagyjátok, mint amilyenre mi csináltuk az elején, akkor egy
darab fánkkal gyakorlatilag le is lehet tudni a reggelit, utána pedig lehet
tovább hajszolni azt a fránya bálnát. J
Mit
jelent számodra az egészséges étkezés?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése